Leestijd:  6 min


In de blogserie ‘Generatie Z komt eraan!’ onderzoek ik Generatie Z, de ongrijpbare generatie. Geboren tussen 1996 en 2015. En geboren met een telefoon in de hand en gedreven om het beter te doen dan vorige generaties. Jongeren die nu volop aan het studeren zijn en waarvan de eerste groep de arbeidsmarkt betreedt. Want juist deze generatie krijgt de stijgende zorgvraag voor de kiezen en moet deze met een kleinere groep zien op te lossen. Maar hoe zorgen we ervoor dat meer jongeren kiezen voor de zorg? De war on talent is al een tijd gaande en mede door de oplopende vergrijzing heeft Generatie Z de banen voor het uitkiezen. En als de keuze reuze is, waarom zou je dan voor de zorg kiezen?

In deze blogserie ga ik in 3 blogs op de volgende onderwerpen in: Deel 1. Werving: Het aantrekken en werven van generatie Z. Deel 2. Behoud: Het behouden van generatie Z voor de zorg en deel 3. Opleiding en leren: Het ontwikkelen van Generatie Z.

Vandaag: het aantrekken en werven van generatie Z. Hoe zorgen we ervoor dat meer jongeren kiezen voor de zorg? Hoe poetsen we het imago op van de zorg? En hoe overtuigen we de zorghelden van morgen? 

 

Het Witte Kruis heeft het begrepen!
De grootste aanbieder van ambulancezorg in Nederland kampt al tijden met een tekort aan verpleegkundigen. Het aantal patiënten dat gebruik maakt van ambulancezorg stijgt gemiddeld met 1,4% per jaar, met het aantal 65-plussers als grootste stijger. Terwijl het een enorme uitdaging is voldoende ambulanceverpleegkundigen te vinden en de bestaande groep alleen maar ouder wordt. Dus…hoe trek je als zorgorganisatie meer werknemers, en dan vooral jonge krachten? Het Witte Kruis koos niet voor standaard wervingscampagnes maar ging juist inventief en out-of-the-box aan de slag. En op een manier die echt aansluit bij de nieuwe generatie.

Spider-man op de motor
Zo werd een roadtrip met twee ambulances opgezet, vergezeld door een collega in Spider-manpak op de motor. Een roadtrip die veel bekijks trok en langs de Hogeschool Den Haag en de Hogeschool Zeeland ging. Uitgangspunt: de studenten van nu zijn de helden van de toekomst. Er werd gestopt op de pleinen voor de Hogescholen om in gesprek te gaan met studenten van de opleidingen Verpleegkunde en de bachelor Medisch Hulpverlener. Studenten werden hierbij getrakteerd op een ‘helden cappuccino’. Met een heuse koffieprinter werden cappuccino’s geschonken die op het melkschuim een foto toonden van de student zelf. In een speciaal ontworpen frame konden ze zo op de foto met hun superheld. Veel studenten pakten zelfs hun mobieltje en deelden de foto’s op hun social media kanalen onder de #superheldengezocht. Als je het over een actie hebt waar over nagepraat wordt!

En de roadtrip is niet het enige wat het Witte Kruis in petto had om meer jonge werknemers enthousiast te krijgen. De werknemers van de toekomst, generatie Z, is naast fan van TikTok ook fan van audio. En denk je aan audio dan denk je aan podcasts. Dus werd er een wekelijkse podcastserie opgetuigd: ‘Kom bij de ambulance, de podcast’. Hierin vertellen ambulancecollega’s over hun veelzijdige beroep. Elke week wordt er een gast uitgenodigd in de reizende podcaststudio, waar ze vragen op zich krijgen afgevuurd over hun bijzondere werk. Deze vragen zijn ingestuurd door studenten van HBO-V opleidingen, maar ook door volgers op social media. Na 30 minuten gaat de sirene af in de studio en wordt de sessie afgerond. Een fantastisch voorbeeld waarbij  de doelgroep echt betrokken wordt en toepasselijke kanalen worden ingezet.

Saai & slecht salaris
Maar goed, als acute zorgorganisatie biedt het Witte Kruis jonge, toekomstige werknemers wellicht de spanning en unieke ervaring waar een specifieke groep naar op zoek is. Hoe zit het met sectoren in de zorg waar nóg meer vraag is naar personeel en die kampen met een imago dat niet echt meewerkt? Denk vooral aan de ouderenzorg. Een sector waarin gesteld wordt dat het aantal banen in 2040 echt moeten verdubbelen om de vraag aan te kunnen.

Een verdubbeling van het huidige aanbod! Daarbij is het imago van de ouderenzorg bij jongeren nou niet bepaald positief. Het zou saai zijn, het salaris is niet om over naar huis te schrijven en je bent de hele dag mensen aan het wassen. Een beeld dat zeker niet klopt met de werkelijkheid.  Helaas laat navraag bij 1e jaars HBO-V studenten zelfs zien dat het stereotype van klagende ouderen al snel naar voren komt. Dit zijn dus al jongeren die voor de zorg gekozen hebben!

Niet alleen de ouderenzorg kampt met een imagoprobleem overigens. Ook over de gehandicaptenzorg bestaan negatieve misvattingen. Zo blijkt dat gehandicaptenzorg nogal eens vergeleken wordt met de ouderenzorg. Hoewel beide een verzorgend karakter hebben zijn het echt verschillende sectoren. Ook wordt de gehandicaptensector snel geassocieerd met mensen met het syndroom van Down terwijl de doelgroep juist heel divers is. Onbekend maakt onbemind dus.

Maar voordat we naar oplossingen kijken hoe de zorg meer aantrekkelijk te maken voor de volgende generatie is de eerste vraag: wie is die generatie Z nu precies?

Generatie Z?
De nieuwe young professionals die eraan komen, generatie Z, zijn een groep van jongeren geboren tussen 1996 en 2015. Een groep die nu volop aan het studeren is en waarvan de eersten net de arbeidsmarkt hebben betreden. De generatie Z is opvolger van de Millennials, de generatie Y, en wordt onterecht vaak met deze generatie geassocieerd. Dit terwijl de ongrijpbare generatie, zoals generatie Z weleens genoemd wordt, echt een unieke generatie is. Deze groep jonge mensen is de meest diverse generatie tot op heden. Globaal georiënteerd en geboren met een smartphone in de hand. De eerste generatie die zich geen leven voor het internet kan herinneren. Diversiteit is ontzettend belangrijk voor deze groep, net als duurzaamheid. Een generatie van wereldverbeteraars die ziet hoe vorige generaties de fout in gegaan zijn en het vooral beter wil doen. Een generatie die zich vooral onderscheidt in gedrag. Men mag dan wel soms de collegebanken delen met Milliennials, daarmee houdt de vergelijking wel op.

Hoe kijkt deze generatie dan tegen werk aan? Werk is in ieder geval niet meer 9-5 en op een vaste locatie. Maar veel meer flexibel en hybride. Deze groep werkt veel liever voor zichzelf, in hun eigen bedrijf of als ZZP’er, dan voor een baas. En wil je als organisatie deze groep inlijven, met geld alleen hoef je niet aan te komen. Uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte voor minder loon kiest zolang de visie en missie van het bedrijf maar past bij henzelf. Purpose gedreven dus, waarden bepalen voor deze groep alles!

Generatie Z kent als geen ander de eigen waarde. Ze zijn zich er maar wat bewust van dat talent schaars is en dat door vergrijzing de vraag naar goed personeel hoger is dan het aanbod. Als hoogst opgeleide generatie ooit kunnen ze aan de slag waar ze maar willen. Waarom zouden ze dan voor de zorg, en dan ook nog bijvoorbeeld de ouderenzorg, kiezen?

“Aan iedereen in de zorg: generatie Z komt eraan!” 

 

Dus…
Generatie Z als redder in nood. Want in 2040 is deze groep rond de 25-44 jaar en dus met volle kracht aan het werk. Maar zoals we gezien hebben heeft deze groep de banen straks voor het uitkiezen. En kampt de zorg, en dan met name sectoren als de ouderenzorg en gehandicaptenzorg, met een niet al te best imago. Tijd om hiermee aan de slag te gaan! Leef je als zorgorganisatie in. Duik in de belevingswereld van deze kritische, mobiele generatie!

In mijn maillijst geef ik 5 concrete tips om je als zorgorganisatie voor te bereiden op Generatie Z! Van imago, het wervingsproces tot aan de kanalen die je inzet. Schrijf je via deze LINK!

 

Deze week stond het aantrekken en werven van de nieuwe generatie centraal. In blog nummer 2 van deze blogserie: hou houden we deze generatie enthousiast en binnen de zorg?

Zorgpionier

Author Zorgpionier

More posts by Zorgpionier

Leave a Reply