Leestijd: 5 min
In deze blogserie ‘Generatie Z komt eraan!’ onderzoek ik Generatie Z, de ongrijpbare generatie. Geboren tussen 1995 en 2010 met een telefoon in de hand en gedreven om het beter te doen dan vorige generaties. Jongeren die nu volop aan het studeren zijn en waarvan de eerste groep de arbeidsmarkt betreedt. Want juist deze generatie krijgt een stijgende zorgvraag voor de kiezen en moet deze met een kleinere groep zien op te lossen. Maar hoe zorgen we ervoor dat meer jongeren kiezen voor de zorg. De war on talent is al een tijd gaande en mede door de oplopende vergrijzing heeft Generatie Z de banen voor het uitkiezen. En als de keuze reuze is, waarom zou je dan voor de zorg kiezen?
In deze blogserie ga ik in 3 blogs op de volgende aspecten in: 1. Werving: Het aantrekken en werven van generatie Z. Deel 2. Behoud: Het behouden van generatie Z voor de zorg en deel 3. Opleiding: Het ontwikkelen van Generatie Z.
Vandaag blog 2: hoe bind je de jongere generatie aan je organisatie? Want het werven van jongeren in de zorg is al een uitdaging, laat staan het binden en enthousiast houden van deze werknemers van de toekomst.
Kid of the Year
Time Magazine roept elk jaar een person of the year uit, een verkiezing van iemand die in het afgelopen jaar veel invloed heeft gehad. Vorig jaar stond Elon Musk op de cover. U weet wel, de welbekende oprichter en baas van Tesla. Maar wist u dat sinds 2020 daarnaast ook een kid of the year wordt uitgeroepen? Op de cover van dat jaar staat de 15-jarige Gitanjali Rao, die een online programma tegen digitaal pesten ontwikkelde. En afgelopen jaar viel de 11-jarige Texaanse jongen Orion Jean in de prijzen als 2e kid of the year met zijn Race to Kindness. Een initiatief dat onder andere maar liefst 100.000 voedselpakketten verdeelde over families in de VS die dit goed konden gebruiken.
De piramide
Waarom is dit nu relevant en van belang als het gaat over Generatie Z? Time Magazine laat hierdoor als vooraanstaand opinieblad zien jongeren serieus te nemen. Generatie Z ziet senioriteit niet als een verdienste. Het gaat om de prestatie die je levert en die staat los van leeftijd, maar ook los van afkomst, gender of huidskleur. En hiermee onderscheidt de jongste generatie zich echt van hun ouders en eerdere generaties. Die zijn namelijk grootgebracht met het idee dat je je moet opwerken in de piramide. Je start onderaan en begint je carrière door eerst maar eens keihard te werken en vooral je mond te houden. Je moet je eerst bewijzen. Terwijl jongeren juist laten zien dat ze geen piramide nodig hebben om het verschil te kunnen maken. Ze hebben wat te vertellen en zijn erg actiegericht. Waar bij Millennials het gesprek over zaken als het klimaat en gelijkheid echt op gang kwam, wil de volgende generatie ook daadwerkelijk wat doen. Kijk maar naar voorbeelden als Gretha Thunberg, Boyan Slat of Nikkie de Jager.
Veeleisend en kritisch
Generatie Z is mondig, heeft weinig met hiërarchie en is gewend aan netwerken waarin iedereen kan bijdragen. Denk aan de sociale netwerken waar ze zich continu in begeven. Helaas worden deze kenmerken, met name door oudere werknemers in oubollige organisaties, nogal eens bestempeld als lastig en veeleisend. Jongeren hebben overal een mening over en hebben weinig zin om eerst maar eens bij het kopieerapparaat te beginnen. Deze mismatch zie ik als docent soms ook naar voren komen in het begeleiden van stagiaires. Want een er-is-meer-in-het-leven-dan-werken houding kan als lui uitgelegd worden, maar misschien is dit wel de eerste generatie die staat voor een daadwerkelijk gezonde werk-privé balans.
Hoe krijg je jongeren dan wel (intrinsiek) gemotiveerd en in beweging? Wat mij betreft door ze op de juiste manier aan te spreken. Laat jongeren meedenken, geef hen de ruimte en behandel ze met gelijkwaardigheid. Best ironisch trouwens, stelt ook dit artikel, want juist gelijkwaardigheid stond centraal in de opvoeding van jongeren. Met ouders (lees: werknemers van de oudere stempel) die hen hebben gevoed met ambitie en zelfbewustzijn. Een opvoeding waarin alles onderhandelbaar is: van schermtijd tot vakantiebestemming. Vreemd dus dat sommige bedrijven krampachtig blijven vasthouden aan bepaalde structuren en hiërarchie.
Vrijheid binnen structuur
Vrijheid binnen structuur dus, zodat Generatie Z zich echt kan ontplooien. Hmm, maar juist onze zorgsector kenmerkt zich natuurlijk als werkomgeving met een hoge mate van structuur, protocollen en processen. Voor zorgorganisaties lijkt er dus werk aan de winkel als het gaat over het binden en boeien van de jonge generatie. Zoek binnen de bestaande structuren en processen naar ruimte en vrijheid. Werktijden van 9.00-17.00 passen allang niet meer bij onze jongeren. 63% van de Millennials geeft aan dat het 9-17 concept achterhaald is, dat percentage ligt onder Generatie Z nog een stuk hoger. Jongeren geven aan het prima te vinden even een paar uur in het weekend te werken. Ga dus creatiever met tijd om, biedt de mogelijkheid om zelf werktijden te bepalen.
Neem Generatie Z serieus!
Tijd om jongeren en werknemers van de toekomst serieus te nemen! Want zoals we al eerder zagen is voor Generatie Z de keuze reuze en is geduld voor jongeren niet het sterkste punt. Uit onderzoek van Young Capital (wel een bedrijf dat jongeren serieus neemt en hiermee de branche voor werving en selectie op zijn kop zet) blijkt dat maar liefst 69% van de jongeren wel eens te maken heeft gehad met negatieve vooroordelen op het werk. Door klanten (40%), leidinggevenden (45%) maar vooral door oudere collega’s (67%). Met opmerkingen als ‘je weet nog niks’ of ‘jouw mening neem ik toch niet serieus’. Tja, dat laat z’n sporen na en heeft impact. Grote kans dat een young professional eens bij de buren gaat kijken. Loyaliteit komt pas om de hoek kijken als men zich serieus genomen voelt en echt betrokken is.
Dus…
Generatie Z als redder in nood. Want in 2040 is deze groep rond de 25-44 jaar en dus in volle kracht aan het werk. En juist dan zitten we op het toppunt van de vergrijzing. Maar zoals we gezien hebben heeft deze groep de banen straks voor het uitkiezen. Generatie Z staat echt anders in werk dan voorgaande generaties. Deze jongeren zijn kritisch, willen impact maken en de ruimte krijgen, gaan direct voor actie en willen vooral serieus genomen worden. Voor de gemiddelde zorgorganisatie lijkt er dus echt werk aan de winkel. Want van 9-5, hiërarchie, roosters die vastliggen en uitgebreide rapportages wordt deze groep niet warm.
Een oproep om hier mee aan de slag te gaan! En beter vandaag dan morgen. Leef je als zorgorganisatie in. Duik in de belevingswereld van deze kritische, mobiele generatie.
In mijn maillijst geef ik 5 concrete tips om als zorgorganisatie aan de slag te gaan met het binden van Generatie Z. Van secundaire arbeidsvoorwaarden, empowerment tot aan leiderschap. Meld je via de link aan voor de maillijst. En ontvang elke week inspiratie rondom innovatie en concrete tips om de zorgsector weer wat beter en mooier te maken.
Inschrijven via deze LINK.
In dit blog stond het binden van deze werknemers van de toekomst centraal. Met in mijn laatste blog: hoe leert en ontwikkelt Generatie Z zich?