De Pionierskit - maakt innovatie in de zorg tastbaar!

Aan de slag met innovatie in de zorg!

First things first…wat zijn de innovatie uitdagingen in de zorg?

 • Innoveren in de zorg is complex, uitdagend en wordt vaak moeilijk gevonden. Ook wordt het nogal eens onnodig ingewikkeld gemaakt.
 • Innovatie in de zorg wordt niet leuk gevonden. Het wordt vaak gezien als iets dat moet en er nog extra bij komt. Soms is er zelfs sprake van innovatie moeheid (‘waar komen ze nou weer mee aan?’).
 • Innovatiesucces in de zorg blijft achter. Terwijl iedereen het erover eens is dat innovatie keihard nodig is (stijgende zorgvraag, minder mankracht). Innovatieprojecten komen vaak niet verder dan de pilotfase en het ontbreekt aan implementatiekracht. Zonde, want er zijn goede ideeën genoeg in de zorg!
 • In de zorg is vaak een selecte groep met innovatie bezig (de usual suspects). Nog te vaak wordt de uitvoerende professional beperkt bij dergelijke projecten betrokken. Terwijl zorgprofessionals weten wat er speelt op de werkvloer en de cliënt als geen ander kennen. Daarbij geldt ook: de beste ideeën komen uit de praktijk!

Tijd om hier verandering in aan te brengen!

Waarom deze kit? 6 redenen!

De Pionierskit…

 1. maakt innovatie tastbaar! In plaats van het visueel maken van processen met bijvoorbeeld post-its of flipovers kan je met de bouwstenen een vernieuwing of verbetering letterlijk op tafel leggen.
 2. maakt innovatie concreet, overzichtelijk en behapbaar. Deel projecten op in heldere stappen. Krijg grip op innovatie! Heel waardevol want juist bij innovatie kan het erg zoeken zijn waar te beginnen, welke stappen te nemen en waarheen je werkt.
 3. zorgt voor een gezamenlijke taal. Met behulp van de bouwstenen in de kit ga je het gesprek aan: hoe zie jij deze stap en hoe vul deze in? Met de kit wordt het een gezamenlijke proces.
 4. maakt bezig zijn met innovatie leuk! Beleving, creativiteit en spelplezier zorgen voor betrokkenheid en meer enthousiasme om samen met innovatie aan de slag te gaan. Lego Play maar dan een stuk concreter en helemaal toegespitst op de zorgsector.
 5. zorgt ervoor dat iedereen betrokken wordt bij het innovatieproces. Iedereen kan bijdragen en juist het betrekken van de zorgprofessional bij verbetering en vernieuwing is cruciaal. Daar ligt een groot onbenut innovatiepotentieel! De Pionierskit nodigt uit om juist met een divers team aan de slag te gaan.
 6. zorgt voor meer innovatiesucces. Omdat de kit focus aanbrengt in het proces. Ook zijn alle essentiële factoren bij innoveren in de zorg in de kit verwerkt: van stakeholders, de zorgcontext tot aan de menselijke kant bij verandering. De Pionierskit is ontwikkeld vanuit talrijke publicaties mbt innovatie in de zorg (KLIK HIER voor een overzicht), gesprekken met experts en oefensessies met teams in cure en care.

De Pionierskit bestaat uit verschillende processtappen, stakeholders en checkmomenten om samen het gewenste innovatieproces op tafel te leggen.

Concreet betekent dit:

 • Een Start- en Eindpunt
 • 7 hoofdstappen
 • 63 processtappen
 • 10 checkmomenten
 • 23 stakeholders
 • 5 verandermanagement checks

Wil jij de Pionierskit als tool inzetten om het innovatiepotentieel in je organisatie of team aan te boren?

BOEK EEN CREATIEVE SESSIE OM MET INNOVATIE AAN DE SLAG TE GAAN!

Zie je een kans voor een verbeterproject of start je juist met een concreet probleem? Heb je een specifieke innovatie die je graag als team wil implementeren? Of wil je leren innoveren?

Ik kom graag langs met de Pionierskit onder mijn arm. Als facilitator begeleid ik je team van startpunt tot een eindpunt dat we gezamenlijk bepalen. Stuur me een mail of vul het contactformulier in op deze website. Reken op een dagdeel voor een eerste verkenning en volledige dag om het innovatievraagstuk gezamenlijk echt beet te pakken.